Dartsport

De dartsport werd geboren in de Engelse pubs en heeft zich ontwikkeld tot een populaire (televisie)sport, waarin ook de Nederlanders uitstekend presteren. Raymond van Barneveld was de eerste Nederlander die het toentertijd bekende toernooi The Embassy op zijn naam wist te schrijven, waarmee hij het darten in ons land op de kaart zette.

The Embassy werd al snel omgedoopt tot The Lakeside, het toernooi van de World Darts Federation (WDF). In 1992 richtte onder andere Sky Sports een tweede internationale sportbond voor het darten op, de Professional Darts Corporation (PDC). Inmiddels is dat de grootste bond, waar ook Nederlanders zoals Raymond van Barneveld, Jelle Klaassen en Michael van Gerwen voor uitkomen. Het is het meest prestigieuze toernooi binnen de dartsport met een miljoenenpot aan prijzengeld voor de winnaar.

Dartpijlen voor de beste darters

Bij het darten zijn de dartpijlen, de dartborden en de spelregels van groot belang. Het zijn de drie elementen die er samen met de spelers voor zorgen dat het spel gespeeld kan worden. De dartpijlen zelf bestaan weer uit verschillende onderdelen, zoals het dartbord de puntenverdeling creëert. Op basis van de spelregels worden er zowel potjes in de lokale kroeg tot aan internationale TV-wedstrijden uitgevochten op het grootste toneel.

De dartpijlen bestaan uit een punt, een barrel, shaft en een flight. De punt van de dartpijl kennen we allemaal en valt ook gemakkelijk te herkennen. Het is de metalen punt aan de voorzijde van de pijl. De punt wordt vastgelijmd of vastgeschroefd, afhankelijk van het type barrel dat er gebruikt wordt.

Let op: we onderscheiden tevens soft-tip dartpijlen. Er is dan sprake van een plastic punt. Het nadeel hiervan is dat de punt snel kan afbreken.

Achter de punt van de dartpijl bevindt zich de barrel. Dit onderdeel helpt de pijl goed vast te houden en is grotendeels verantwoordelijk voor het gewicht van de pijl. De barrel kan zowel in breedte als lengte verschillen, het is de moeite waard om er meerdere uit te proberen. De goedkope dartpijlen zijn veelal gemaakt van koper, terwijl de duurdere modellen gemaakt zijn van nikkel of zilver. De duurste dartpijlen zijn gemaakt van 98% tungsten of wolfraam.

Achter de barrel van de pijl bevindt zich de shaft. Dit is het gedeelte tot aan de flight van de dartpijl en zit met een schroefdraad in de barrel. De shaft is veelal gemaakt van kunststof of aluminium, al wordt er soms ook kevlar en carbon gebruikt.

De flight van de dartpijl zit helemaal achteraan. Dit gedeelte biedt ruimte voor een eigen logo of een specifieke kleurstelling, waaraan de eigen pijlen gemakkelijk te herkennen zijn. Aan de flights van de dartpijlen zijn ook de pijlen van de bekende darters te herkennen.

Top 10 beste darters ter wereld

De Darts World Ranking zet de beste darters ter wereld op een rij. In 2017 staan er 3 Nederlanders in de top 10, waarmee zij behoren tot de beste van de wereld. Het gaat om Raymond van Barneveld op de 10e plaats, Jelle Klaassen op de 9e plaats en Michael van Gerwen als beste van de wereld op de 1e plaats op de wereldranglijst.

De Professional Darts Corporation’s Ranking wordt samengesteld aan de hand van het prijzengeld dat de verschillende darters winnen over een periode van twee jaar. Michael van Gerwen voert de lijst aan met ruim 1,8 miljoen Britse ponden (ruim 2,1 miljoen euro) aan prijzengeld.